1 d’abril del 2015

Trasplantament de cara: un castell ben carregat

Com molta gent vaig quedar bocabadada davant l’equip de 45 professionals que va culminar amb èxit una intervenció capdavantera al món, un equip multidisciplinari que, a la Vall d’Hebron de Barcelona, es va atrevir a salvar la vida d’un home que patia un tumor vascular agressiu que ja havia conquistat bona part de les artèries de la cara i el coll. Dels set hospitals del món que disposen de programes actius per aquesta intervenció, el nostre va ser l’únic que li va donar esperança... i el pacient ja s’està recuperant.
   El que vull destacar aquí són les qualitats que han calgut per culminar un projecte d’aquesta magnitud:
-Generositat per part del donant de cara i de la seva família.
-Il·lusió del personal per la seva feina.
-Perseverança: han necessitat dos anys per a trobar un donant.
-Voluntat: per a mantenir el pacient estable durant l’espera i per assolir les fites.
-Capacitat organitzativa: per a quadrar les agendes de 45 professionals, compondre els equips quirúrgics, pautar l’ordre d’intervenció de cadascú...
-Ganes d’arriscar-se en innovació i intel·ligència per a una intervenció capdavantera al món amb els seus corresponents tractaments i recuperació post quirúrgics.
-Treball en equip, que obliga a proposar, escoltar els altres i arribar a acords.
   Em ve al cap una imatge: l’enxaneta aixecant el braç damunt el primer 4 de 10 amb folre i manilles de la nostra història castellera. Felicitats, companys! Ara només cal descarregar.

Carme Lafay, metge radiòleg de Primària (ICS).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada