23 de juliol del 2014

Gaza en el punt de mira

Hi ha qui pensa que Israel fa servir la guerra per aconseguir objectius que se li han escapat des de la política.
      La periodista Nazanin Armanian (www.nazanin.es) diu això i molt més en el diari digital www.publico.es el 20/7/2014. Per aquesta iraniana que viu a Barcelona, els actuals atacs a Gaza busquen objectius definits; alguns dels anteriors van ser preservar una coalició de govern, desviar la atenció pública d’algun escàndol o entrenar les tropes israelianes en un camp de batalla real. El que Netanyahu pretén ara seria tornar a mostrar-se com un home dur davant de l’ultradreta tot i debilitant l’estructura de Hamas sense destruir-la (la necessita per a gestionar el gueto de Gaza i per atacar els palestins amb aquest pretext cada dos per tres). L’objectiu visat per Israel és el poble palestí. Els atacs radicalitzarien Hamas i podrien provocar un conflicte interpalestí. De passada castigarien Mahmud Abbas per haver-se atrevit a demanar el reconeixement de Palestina a l’ONU. Podrien arruïnar el pla de pau dels EUA, llançar el missatge que no cal l’ajut de Washington per fer guerres destructives (prepotència de: aquí mano jo) i exhibir el seu poder a la regió. De passada provarien els seus nous artefactes (Israel és un dels principals fabricants d’armes del món). Sense oblidar que en aigües de Gaza hi ha un jaciment de gas, l’explotació del qual s’ha negociat amb Putin, i que seria indesitjable que l’Autoritat Palestina s’acostés massa a Moscou. Arran de la mort en estranyes circumstàncies de tres adolescents israelians, Armanian afirma que s’està fent servir el Pla Dagan del 2001 (matar civils israelians per justificar operacions militars contra enemics).
      Amira Hass és corresponsal del diari israelià Haaretz als Territoris Ocupats. El passat 21/7/2014 escrivia “Reaping what we have sown in Gaza” (Recollint el que hem sembrat): “Aquells que van refusar la proposta de pau de Fatah i Arafat per dos estats, que s’empassin ara Haniyeh, Hamas i el BDS (crida contra l’apartheid israelià, www.bdsmovement.net). Els qui van fer que Gaza fos un camp d’internament i càstig per 1.8 milions d’éssers, que entenguin el perquè dels túnels sota terra. Els que van sembrar l’aïllament i el setge, que recullin el foc dels coets. Quins drets es creuen que tenen els qui, durant 47 anys, han expropiat terres, multiplicat els assentaments i sembrat odi i dolor?”. Hamas els està destruint la tradicional doble moral en la qual són uns mestres. Aquestes eminències del Shin Bet (servei de seguretat interior d’Israel) no entenen que són ells mateixos els creadors de tota la violència que els està caient al damunt”. 
      Ahmad Jaradat, a www.alternativenews.org, 21/7/2014, creu que a Cisjordània el sentiment general és que, si les atrocitats segueixen a Gaza, es veuran empesos a una Tercera Intifada.
      Hi ha alguna solució? Entrevistat per TV5 Monde el 22/7/2014, Ofer Bronchtein, israelià domiciliat a París, fundador del Fòrum Internacional per la Pau (que busca la reconciliació Israel-Palestina) creu que la comunitat internacional té massa interessos a la zona per voler la pau; la seva proposta és que es donin les claus de Gaza a Mahmud Abbas amb l’ajuda de la Lliga Àrab, Qatar, etc.
      A www.obamaworld, 14/7/2014, el periodista Jordi Pérez Colomé diu a l’article “Gaza, Gaza, Gaza i l’avió d’Ucraïna” que, davant Hamas que vol el final del bloqueig i l’alliberament dels seus presos, l’enemic exigeix seguretat absoluta i la desaparició dels coets. Com ho aconseguirà Israel? Allargant una guerra de desgast fins que a Gaza es quedin totalment sense recursos.
      Davant aquest drama jo prefereixo quedar-me amb l’espurna d’esperança de grups com #JewsAndArabsRefuseToBeEnemies. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada