Deixa el teu correu i rebràs les novetats

14 de juliol de 2015

Els “déchétariens” o “freegan”

França ha posat fil a l’agulla en el tema del “gaspillage alimentaire” (aliments comestibles que acaben a les escombraries), obligant els supermercats a regalar als pobres el menjar que no es ven. Exageren, els gavatxos?
   Un terç dels aliments produïts al món (1,3 milions de tones, segons la FAO) es llencen. Els EUA, per exemple, podrien alimentar dos milions d’éssers humans amb aquestes deixalles. L’any 2009 un matrimoni britànic s’hi deixava l’equivalent a 530 €/any. Cada francès llença de 20 a 30 quilos anuals de menjar. El problema afecta també els països emergents, però no tant per culpa del consumidor, sinó en diverses etapes de producció, en el transport i en l’emmagatzematge.
   Deixant a banda les espurnes de presa de consciència del Parlament Europeu, d’alguns governs i de l’ONU, que s’ha proposat reduir el malbaratament de menjar a la meitat, què passa actualment amb les “sobres”?
   Un moviment anomenat en francès “Déchétariens” visita diàriament els mercats i les escombraries per recuperar els aliments que ja no són vendibles, però que encara es poden consumir. La seva filosofia és no comprar res que no trobin al carrer de manera gratuïta i, en algunes ciutats, estan tan organitzats que fan dinars de germanor periòdics amb aquests productes. Per ells és una ideologia, una forma de vida, però també hi ha qui ho fa per necessitat i també qui revèn els aliments que troba. De fet, els “freegan” no són cap novetat. Recordo l’època en què es parlava molt dels okupes, que feien el mateix. I els pobres d’arreu fa anys que remenen escombraries. Però ara s’han fet més visibles degut al nombre i al fet que estan més organitzats, alguns en cooperatives.
   Cal pensar que la sobreproducció que es llença o el menjar familiar que va a les escombraries ha consumit, a més de factor treball, molta energia per acabar com acaba.
   Si pensem en el mot vegetarià, dels “déchétariens” en podríem dir “desperdicians”, però potser quedar millor l’anglesa “frigans”. Quina és la vostra proposta?  
(foto lliure de Dreamstime)