26 de novembre del 2014

Felber parla de l’economia del bé comú


L’austríac Christian Felber (autor de Diners, entre altres) va parlar al Cercle d’Economia de Barcelona amb el suport de la Fundació Grífols. L’orador va estar brillant, tot i que la conferència em va semblar pobra en contingut pels oients que ja havíem llegit Serge Latouche (decreixement), Tim Jackson (desenvolupament sostenible) i tants altres entre els quals Ramon Sans Rovira (transició energètica).
      Segons Felber, donat que l’actual capitalisme només beneficia a uns quants, cal implantar una economia de mercat ètica i liberal, capaç de situar-se dins dels límits finits del planeta i de servir la societat; tot plegat buscant el bé comú que, va destacar, gairebé tots els països del món citen en les seves Constitucions (però no compleixen).
      Per això hem de lluitar contra l’abundància de valors perjudicials com l’afany de lucre fàcil i ràpid. Com? Fomentant la cooperació (treballar junts en una mateixa direcció) enlloc de competir; promovent un comportament empresarial ètic, honest, col·laborador i responsable; redefinint l’expressió “ èxit econòmic” i utilitzant els diners com a medi i no com a fi.
      El PIB haurà de comptabilitzar la dignitat i el benestar de les persones, la seva qualitat de vida, la sostenibilitat ecològica i la justícia social. Felber proposa una manera de mesurar aquests paràmetres, per tant es pot castigar les empreses que els incompleixin. La banca participarà afavorint els projectes enfocats al bé comú, donant crèdits a qui en presenti un de més just, social i ecològic. Tot això, òbviament dins d’uns Estats democràtics.
      Comparteixo la necessitat imperiosa d'una societat més justa i d'un planeta respectat, però a dia d’avui no sembla fàcil dur a terme l'economia del bé comú. Les elits estarien disposades a moure un dit en aquest sentit? La resposta és òbvia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada