Deixa el teu correu i rebràs les novetats

18 de juny de 2014

Breu repàs a l’Europa de l’Est

La història va crear una Europa de l’est i una altra occidental. La cultura de Mesopotàmia va arribar a Europa pels Balcans. Tot i així i malgrat un seguit de canvis polítics, econòmics i culturals, els països de l’est són encara l’altra Europa, la parent pobra, incompresa i incòmoda.
      En tot aquest extens territori el denominador comú és l’extrema debilitat de les estructures socials, molt insuficients per enfrontar-se a l’opressió política. Si hi afegim l’estancament mental i econòmic i les migracions, en resulta un desdibuixament del perfil nacional amb societats que cohabiten amb força tensions i ètnies que sobreviuen per la seva fecunditat. Aquesta zona és encara un polvorí d’odis racials, reivindicacions històriques desfasades, un gran retard econòmic i una corrupció esfereïdora.
      A Ucraïna el col·lapse d’una deplorable gestió governamental ha fet esclatar un seguit de pugnes (econòmiques, socials), i la confrontació de grans interessos nacionals amb ambicions personals i plans macro estratègics de grans potencies, com Rússia. Ucraïna occidental té més diversitat industrial, però li manca un mercat segur com el rus (els seus productes no són vendibles a la UE per qualitat i gustos); es gira cap a occident, però és una estafa, no és veritat. L’ingrés per càpita dels ucrainians és de 3700€/any. El país necessita Moscou per l’energia i les finances, i les idees de grandesa de Putin passen per Ucraïna, Bielorússia i el Kazakhstan. Ucraïna resta doncs lligada a Moscou, que ajuda quan s’accepten les seves condicions, però somnia amb la UE, que reclama una reforma draconiana de la administració pública i un reajustament econòmic tal que escanyaria els ciutadans durant dècades. Sortir del foc per caure a les brases.       La resolució del conflicte és imprevisible en una zona on les regles de joc són les de la jungla.

(extret d’una conferència del periodista d’origen romanès Valentí Popescu)