Deixa el teu correu i rebràs les novetats

28 de gener de 2016

Un llibre que ajuda a entendre el segle XXI

En Víctor Pou Serradell va presentar fa un mes la seva obra “Relaciones internacionales, geopolítica y economia mundial” en un sopar al qual vaig assistir. En veure el llibre em va semblar agosarat comprimir un tema tan ampli en unes escasses 250 pàgines, tot i que com a alumna del Dr. Pou conec la ment endreçada i la capacitat de síntesi d’aquest bon professor.
   L’assaig ens apropa a les múltiples veus autoritzades del món global, (economistes, historiadors, periodistes, pensadors...) que intenten visualitzar el futur a partir de la Història i dels només quinze anys que portem transitant pel segle XXI. Cal assenyalar que per en Pou aquest segle es va iniciar el 1989 amb la caiguda del Mur de Berlín.
   La bibliografia consultada és extensa (l’autor és un lector voraç) i l’obra mostra un ampli ventall d’opinions contraposades respecte al nostre futur. Un dels punts forts és la diversitat de lectures recomanades; hi ha però, un gran respecte per l’economia tradicional i li manquen referències al pensament innovador/progressista. També hi he trobat a faltar un èmfasi sobre temes com la necessària transició energètica, la fi dels recursos fòssils o l’escalfament global, prou importants per capgirar el funcionament del món.
   Els assumptes tractats són molt nombrosos: anàlisi dels primers quinze anys del segle, diferents visions de pensadors, elements de context de l’economia global i grans temes de l’economia mundial; hi ha molts quadres i gràfics explicatius que en simplifiquen la comprensió. Es tracta doncs d’una obra molt didàctica, plena d’opinions i de cites, que ajuda a fer-se una idea del que hi ha i del que pot ser el futur i que jo estaré encantada de poder fer servir com a llibre de consulta.
   Una crítica: molta imparcialitat i una visió a distància, adequades per un llibre de text, però en quant a assaig m’hauria agradat que l’autor s’impliqués més. M’ha quedat a l’aire una pregunta: “Dr. Pou, quina és realment la seva opinió?”.    
   Si algú més l'ha llegit, m'agradaria molt saber què en pensa i compartir-ho amb els lectors.
(Foto: Víctor Pou a l'esquerre).Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada